Monavie-Polska24.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowej żywności

Liofilizacja, czyli zdrowe próżniowe suszenie owoców i warzyw

liofilizowane owoce

W dzisiejszym i zabieganym świecie, często nie zwracamy uwagi na na nasze zdrowie. Jeżeli już zwracamy to zazwyczaj w momencie gdy zaczynają pojawiać się oznaki choroby lub niestety gdy choroba jest już zaawansowana. Wówczas zwracamy uwagę na naszą dietę oraz staramy sie spożywać jak najwięcej witamin w postaci surowych owoców i warzyw.

Często najzwyczajniej w świecie,nie mamy czasu aby zjeść coś zdrowego. Pędzimy do pracy z pracy do miasta, zaraz gdzieś dalej musimy załatwić setki spraw itd. itd… a niestety witaminy dla organizmu, odchodzą na dalszy plan lub często zapominamy o dostarczeniu tych priorytetowych składników. Jak mawiają specjaliści”1 gram profilaktyki jest warty więcej niż tona leczenia”.

Na szczęście dzisiejsza zaawansowana technika, pozwala na rozwiązanie problemu spożywania warzyw i owoców w sposób szybki i przyjemny. Oczywiście zachowując wszelkie potrzebne składniki oraz obchodząc się bez szkodliwej chemii. Tylko sama natura! To jest właśnie fenomen „suchej żywności”.

Liofilizacja: jak powstaje żywność liofilizowana oraz jakie ma zalety?

Liofilizacja – jest to zaawansowany proces technologiczny,który polega na całkowitym usunięcie wody z danego składniku.  Liofilizować mozna wszystko, co zawiera w sobie wodę. (owoce, warzywa, mięsa, oraz inne składniki zawierające wodę) W przemyśle żywieniowym liofilizacja jest to dość nowa metoda, jednak niezwykle cenna i pożądana. Żywność liofilizowana pozwala zachować wszystkie składniki owoców i warzyw w postaci sproszkowywanej (Liofilizaty).

Liofilizacja pozwala również na zachowanie długiego terminu świeżości bez użycia szkodliwych konserwantów, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Obecnie liofilizacja jest uznawana za najlepszą formę konserwacji żywności bez utraty jej właściwości. Warto jest wspomnieć, że metoda stosowana jest przez NASA czy wojsko.

http://monavie-polska24.pl/king-of-thieves-hack/

Wadą liofilizacji jest niestety cena, która jest wysoka. Konsekwentnie ogranicza powszechne stosowanie techniki liofilizacji. Pocieszający jest jednak fakt, że popularność ciągle rośnie. Można śmiało powiedzieć, że żywność liofilizowana to przyszłość. Biorąc po uwagę ,żę obecny styl życia oraz problemy z nim związane,które będą się tylko zwiększać. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą produktową firmy  monavie

One thought on “Liofilizacja, czyli zdrowe próżniowe suszenie owoców i warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *