Monavie-Polska24.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowej żywności

Filmy o odzywianiu

trucizna[1]W tym dziale będę starał sie publikować filmy, które będą miały za zadanie zobrazowanie nam jak wygląda nasze obecne życie i odżywianie w XXI wieku, czym tak naprawdę się odżywiamy na codzień i jakie ma to skutki dla naszego zdrowia.Materiał dla niektórych osób będzie szokujący i bulwersujący. Niestety rzeczywistość jest jaka jest i nic na skalę globalną się nie da z tym zrobić.Jedyne co możemy zrobić to zadbać o swoje zdrowie, przy pomocy naturalnych suplementów. Zapraszam do oglądania ponieważ świadomość to chyba najważniejsza rzecz jaka może być. Dopiero od niej człowiek zaczyna się zastanawiać nad tym jaką tablicę Mendelejewa konsumuje każdego dnia i jakie ma to nieodwracalne konsekwencje dla organizmu. Tego nie pokaże telewizja tego  gdyż jest to prawda niewygodna. Dziś niestety liczy się aby produkty były jak najtańsze a zdrowie i życie odeszło na drugi plan.
Oglądaj 1 film dziennie, nie ma sensu oglądać wszystko na raz. Nadmiar informacji spowoduje iż wyciągniesz tylko wnioski powierzchowne, natomiast Tobie są potrzebne głębokie abyś chciał/a coś zmienić w sposobie odżywiania. W przeciwnym razie to marnowanie Twojego cennego czasu.

Złe odżywianie: Jakie konserwanty w żywności możemy napotkać?

Korporacyjna żywność 2008 Lektor PL

Korporacyjna-zywnosc
Opis filmu:
Dzisiejsze metody hodowli oraz produkcji rolnej są odpowiedzią na wielkość konsumpcji i sprzedaży tzw. fast foodów, która obejmuje coraz szerszy zasięg od lat 50. Zysk zaczął liczyć się dużo bardziej od zdrowia konsumentów, pracujących przy taśmach ludzi, a także humanitarnych sposobów zabijania zwierząt. Film dokumentalny ?Korporacyjna żywność? Bez ogródek ukazuje przekleństwo dzisiejszego świata, w którym konsumpcja jest najważniejsza i nic poza nią nie ma znaczenia.

Świat według Monsanto 2008 Lektor PL
Monsanto-Skull[1]Opis filmu:
Monsanto to firma produkująca nawozy i środki do zwalczania szkodników. Od jakiegoś czasu rozwija też biotechnologię. Twórcy filmu zastanawiają się nad tym, dlaczego działalność giganta budzi tak wiele protestów i głosów sprzeciwu. Postanawiają więc nieco dokładniej przyjrzeć się koncernowi. Niegdyś Monsanto pozostawała wiodącą firmą branży chemicznej.

588_npq[1]Trucizna nasza powszednia Lektor PL
Opis filmu:
Według Światowej Organizacji Zdrowia od miliona do trzech milionów ludzi pada ofiarą zatrucia pestycydami, a około 200 tys. umiera z ich powodu. Autorka filmu, Marie-Monique Robin, zebrała informacje o szkodliwości tych substancji, o tym jak dostają się one na rynek, a także o instytucjach, które wydają na nie zezwolenia.

Niemal każda substancja chemiczna może leczyć, ale i szkodzić? wszystko zależy od dawki. Pewne, że przyjmujemy je regularnie, w ilościach mogących szkodzić zdrowiu. Razem z pięknie wyglądającymi owocami i warzywami, jogurtami, serkami homogenizowanymi, zgrabnie pakowanymi pizzami, mięsem zwierząt faszerowanym antybiotykami. Dorodna zielenina to zasługa tzw. selektywnych środków chwastobójczych, które prawidłowo używane nie szkodzą nikomu poza chwastami. Niestety, w praktyce nie zawsze tak jest. Zdarza się, że pozostają w nich ślady szkodliwych substancji, zbyt nikłe, żeby szybko nas zatruć. Ale nie wiadomo, czy po pewnym czasie kumulacja trucizn nie spowoduje poważniejszych zaburzeń?

Rakotwórcza słodycz – ASPARTAM
229343fdb2c7[1]Reżyser i narrator filmu Cori Brackett zastanawia się na bezpieczeństwem używania sztucznego słodziku, aspartamu. Sama regularnie przez blisko 20 lat piła codziennie po kilka puszek gazowanego napoju dietetycznego słodzonego aspartamem. W 2002 roku zauważyła u siebie problemy ze wzrokiem i mową oraz ogólne osłabienie organizmu. W końcu jej kondycja fizyczna znacznie się pogorszyła i wylądowała na wózku inwalidzkim. Gdy przestała spożywać aspartam, poczuła się dużo lepiej. Od jego wprowadzenia na rynek w 1983 roku tylko w USA wzrosła o 60% liczba przypadków nietypowych nowotworów mózgu, a osób cierpiących na cukrzycę o 30%. W 2005 roku ogłoszono wyniki szczegółowych, prowadzonych przez grupę włoskich uczonych, trzyletnich badań, z których wynika, że aspartam powoduje raka wątroby i układu nerwowego oraz zwiększa ryzyko leukemii u samic szczurów. Z kolei w 2007 roku ESMO, profesjonalna organizacja onkologiczna, opublikowała wyniki nowych badań, które podważyły wyniki z Boloni

rozne-warzywa[1]Rewolucja smaku 2008 Lektor PL
Opis filmu:
Gdy przekraczamy progi hipermarketu, zakładamy, że mamy dostęp do szerokiego wyboru zdrowych produktów spożywczych. Prawda jest taka, że w XX w. rynek produktów spożywczych został opanowany przez korporacje, których interesy nie polegają na tym, by dostarczać świeżej i zdrowej żywności, wyprodukowanej w sposób zrównoważony? Na oficjalnej stronie prodycenta filmu możemy preczytac poniższe stwierdzenie: „Food fight pokazuje jak polityka produkcji żywności i kultura jedzenia uległy w USA zmianie na przestrzeni XX w.” Pokazuje również narodziny ruchu żywności ekologicznej w Kalifornii jako kontr-rewolucji w stosunku do wielkiego agrobiznesu.

jedzenie

Podziel się tą wiedzą ze znajomymi. Ty już wiesz, oni niestety nie!

Co jeś aby być zdrowym? Dowiedz się więcej na temat liofilizacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *