Monavie-Polska24.pl

Strona poświęcona tematyce zdrowej żywności

Bogactwo naszych lasów i jezior

Las to fantastyczne miejsce, które nieustannie tętni swoim życiem 24 godziny na dobę. Tak jak my ludzie żyjemy w betonowych lasach domów, bloków i marketów, tak wiele rozmaitych zwierząt żyje w swoim domku, który my nazywamy lasem.

Bardzo często zapominamy o tym, że jesteśmy tam tylko gośćmi i nie do końca potrafimy się tam zachowywać i niszczymy dom dla ogromnej ilości bezbronnych zwierzątek. Niestety zwierzęta nie mogą zaprotestować przeciwko niszczeniu, są zbyt małe i wielu ludzi nie ma do nich szacunku. Sam osobiście nad tym ubolewam i staram się zachowywać w lesie jak gość, a nie jak pospolity cham niszcząc i dewastując wszystko, co możliwe. Większość ludzi będzie jednak miała to w głębokim poważaniu i szukając ten artykuł raczej chodziło im o wartość tego co ma dla nich do zaoferowania las najlepiej aby było to smaczne, zdrowe i dało się łatwo przyrządzić.

Las oferuje przede wszystkim produkty, których nie zaoferuje nam miasto. Pewnie teraz powiesz „no tak ale przecież dzisiaj można kupić wszystko”, nawet najlepszy produkt lasu czyli runo leśne – mam na myśli jagody jak i grzybki. To prawda, że możesz sobie to kupić, nie ma z tym problemu ale jest jedno małe ale… w ten sposób przyczyniasz się do niszczenia lasu, a co gorsze obierasz sobie wspaniałą przyjemność z poszukiwania i eksplorowania naszych pięknych terenów fauny i flory. Myślę, że doskonale wyczuwałeś drogi czytelniku jak podczas wędrówki po lesie Twoje płuca napawało to wspaniałe czyste powietrze, które pragniesz nieustanie wdychać pełną piersią podczas zbierania grzybów i innych owoców które może zaoferować tylko las. Niestety tak często tego nie doceniamy…

A skoro jesteśmy przy korzystaniu z dobrodziejstwa lasu oraz zbieraniu grzybów to nie wiem czy wiesz ale nie wszyscy maja taki przywilej. W wielu krajach europejskich niestety ta przyjemność jest już bardzo ograniczona. Mam na myśli Belgię i Holandię – tam zbieranie grzybów jest całkowicie zakazane. Z kolei we Francji za taką przyjemność obcowania z naturą trzeba słono zapłacić.

W Polsce na szczęście w większości przypadków można zbierać do woli grzyby i przepyszne jagódki bez obaw o więzienie czy grzywnę. Jednak podczas wizyty na terenach leśnych „trzeba zachowywać pewne względy BHP: „Stosować szczególnie ubrania ochronne” mam na myśli szczególnie długie buty i długie kryte ubrania.  Ponieważ można spotkać niebezpiecznego mieszkańca lasu, a na myśli mam naszą polską żmiję zygzakowatą. Spotkanie z tym wężem zazwyczaj kończy się jego ucieczką a w naszej głowie słyszymy jak mocno bije nasze serce z nadmiaru adrenaliny.

Co ciekawe to nawet w lesie chcemy być lepsi od naszych kompanów i prowadzimy nieustanny wyścig szczurów pt. „kto nazbiera więcej grzybów”,  „kto nazbiera więcej jagód”.. Trochę to głupie i w zasadzie to nawet śmieszne, no ale tak to już jest. Zawsze chcemy być lepsi od kogoś innego. Idąc przed siebie często możemy natknąć się na kolejne bardzo nieprzyjemne zjawisko jakim są pajęczyny. Jeśli mamy szczęście to pajęczyna jest pusta gorzej jeśli wejdziemy w pajęczynę gdzie pająk najczęściej krzyżak czeka na swój obiad… O ile sam pająk krzyżak nie jest niebezpieczny dla naszego życia  to ukąszenie przez niego nie będzie niczym przyjemnym a powiedział bym wręcz, że będzie bardzo bolesne. Może się zdarzyć również ze trafisz na bardzo rzadki ale jednak spotykany okaz dużo większego pająka jakim jest tarantula ukraińska ( Lycosa singoriensis ) szansa jest nikła , ale jednak występuje i warto jest o tym powiedzieć.

Więc jak widzisz rozwaga przede wszystkim jest potrzebna i to szczególna bo tak jak powiedziałem jesteśmy tam tylko gośćmi.

Nazbieranie grzybów to dopiero pierwszy etap, teraz przychodzi czas na mistrza kuchni i rozpoczyna się szczególna selekcja. Tutaj zalecam szczególną ostrożność bo jeśli przeoczysz jakiegoś grzyba, który okazał się być trujący to może być to Twój ostań posiłek w życiu. Tutaj piszę bardzo poważnie – jeśli masz choć cień wątpliwości wywal tego grzyba, nie warto ryzykować.

Grzyby: Co znimi zrobić?

Teraz kiedy mamy już wszystko ładnie posortowane i mamy 100% pewność, że w naszym zbiorze niema żadnego niebezpieczeństwa to zaczyna się prawdziwa fantazja kulinarnego  mistrza kuchni.

Oczywiście nie może zabraknąć  na pewno przepysznego  sosiku grzybowego do ziemniaczków po prostu palce lizać. Zapewne też część grzybów pójdzie na suszenie albo do marynowania, bo kto wyobraża sobie nie mieć na wigilijnym stole pierogów z kapustą i grzybami, uszek czy marynowanych grzybków dla pełnoletnich czytelników – do wódeczki :). Warto jest tutaj powiedzieć ze grzyby posiadają jedynie walory smakowe i nie posiadają żadnych witamin.

Sam widzisz jakie to jest bardzo ważne by dbać o nasze wspólne dobro jakim jest las. Jeśli rodzi się u Ciebie pytanie no fajne są te grzybki, pyszne, ja też lubię, ale co ze świnią leśną ( dzikiem), rybkami przecież to także oferuje nam las.

Owszem zgadzam się, fajne jest łowić sobie ryby i jest to szczególna domena mężczyzn. Często wyjeżdża się na „nocny męski wyjazd” nad jezioro. Gdzie jesteśmy tylko my kompan alkohol, papieroski i wędka.. To wszystko jest bardzo fajne ale nie podoba mi się zabijanie później złowionych ryb. Wiem, wiem, że to normalne ze ryby maja dużo witamin potrzebnych tłuszczy i po prostu zdrowo jest zjeść rybkę. Jednak, jak widzę jak ktoś to robi to czuję się porostu źle, dlatego też nie pisałem zbytnio o łowiectwie czy łowieniu ryb. Teraz myślę, że po przeczytaniu tego wpisu trochę inaczej spojrzysz na las i zaczniesz go choć trochę bardziej cenić.

 

 

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *